וינה (Vienna) בירתה היפה של אוסטריה שוכנת לגדות נהר הדנובה, בליבה של אירופה. וינה ידועה בקרב שוחרי התרבות והאמנות, ולא בכדי מכונה "בירת המוסיקה הקלאסית", הלוא היא עירם של גדולי המלחינים העולמיים.
וינה. השם אומר הכל. לכל אחד וינה שלו. יש מי שאוהב את השניצל והשטרודל. יש מי שאוהב את הפארקים והמבנים ההיסטוריים. אבל לחובבי המוסיקה וינה היא עיר שכולה קסם. כי וינה היא ללא כל ספק עיר שהמוסיקה זורמת בעורקיה, עיר שכל כולה היסטוריה מוסיקלית שופעת, עיר שכל חובב מוסיקה יימצא בה אינספור סיבות למסיבות.
וינה היא עירו של מוצרט. וינה היא עירו של יוהאן שטראוס – כלומר מולדת הוולס, הריקוד הסוחף והממכר כשמפניה מבעבעת. בווינה פעלו גדולי המלחינים כמו בטהובן ומהלר. וגם מי שלא נולד בעיר בסופו של דבר מצא עצמו מגיע לווינה, כאשר כל טיול ברחבי העיר מגלה פסלים רבים של המלחינים הגדולים שפעלו בה. כי וינה היתה והיא ללא כל ספק עדיין מרכז המוסיקה הקלאסית באירופה. ועד היום בכל כנסייה בעיר, בכל אולם בעיר ניתן ליהנות ממגוון קונצרטים ומופעי אופרות ובלט ברמה הגבוהה ביותר.
וינה ידועה גם ברקע היסטורי עשיר הבא לידי ביטוי בארכיטקטורה המפוארת בעיר, ובעיקר בלב ליבה של וינה, העיר ההיסטורית "אינרה שטאדט" (Innere Stadt) פירושה בגרמנית העיר הפנימית, שהוכרזה כאתר מורשת עולמית על-ידי אונסק"ו בשנת 2001. בעברה העיר הייתה מוקפת חומה ושדות, אך בשנת 1857 הוחרבה החומה בהוראת קיסר אוסטריה, פרנץ יוזף הראשון, מה שאיפשר לעיר להתפתח ולהתמזג עם עיירות שכנות.
כיום, העיר מחולקת לעשרים ושלושה רובעים, המשמשים לחלוקה נוחה של העיר, כאשר ריכוז האטרקציות המובילות נמצאות במרכז העיר, התחום על-ידי הרחוב הראשי "רינגשטראסה" (בגרמנית: רחוב הטבעת) המעגלי, ולאורכו נבנו כמה מהמבנים החשובים ביותר בוינה ובאוסטריה כולה:
אתר חובה בבירה האוסטרית הוא בית האופרה (The Staatsoper) של וינה, ללא ספק אחד מבתי האופרה החשובים ביותר בעולם, והוצגו בו אופרות כבר במאה ה-17, כיאה לבירת המוזיקה הקלאסית. המבנה המרהיב נחנך לראשונה בשנת 1869, אך במהלך מלחמת העולם השנייה בשנת 1945 נהרס המבנה כליל. כעשר שנים לאחר מכן, נפתח בית האופרה החדש והמפואר הנוכחי שעוצב בסגנון רנסנס-ויציאני. האופרה הראשונה שחנכה את המבנה הייתה לא אחרת מהאופרה המפורסמת של מוצרט' "Don Givanni".
האופרה הממלכתית של וינה, אחד מבתי האופרה הוותיקים בעולם, מציגה באולמה המרהיב הפקות אופרה ובלט מדי ערב במשך 10 חודשים בשנה. באולמות הקונצרטים השונים בעיר מופעים מיטב התזמורות והמוסיקאים ובכנסיות השונות ניתן ליהנות ממוסיקה באווירה אינטימית באקוסטיקה מרהיבה. וינה – עיר המוסיקה. וינה – עיר שכל חובב מוסיקה פשוט חייב לעצמו לבקר בה לפחות פעם אחת.
וינה היא סיבה למסיבה 365 יום בשנה. אבל המסיבה הגדולה בעיר מתרחשת בימים שלקראת ראש השנה האזרחי. מדי שנה בימים האחרונים של חודש דצמבר ובראשית ינואר וינה מתמלאת בכמות עוד יותר גדולה של קונצרטים. כי פרט להפקות האופרה והאופרטה המפורסמות (כמו העטלף למשל) או מופעי הבלט הקלאסי (כמו מפצח האגוזים) יש אינספור קונצרטים חגיגיים לכבוד השנה האזרחית החדשה – קונצרטים שבמרכזם המוסיקה של מוצרט ושטראוס, שני המלחינים המובילים של העיר שכל כולה חגיגה מוסיקלית ללא הפסקה.
בית העירייה, או בשמו השגור בפי המקומיים "ראטהאוס" (Rathaus), ממוקם ברובע הראשון של העיר, לאורך רחוב הטבעת. בית העירייה בנוי בסגנון הנאו-גותיקה, ובנייתו ארכה כ-11 שנים, לוקח לא מעט זמן לבנות בניין כה עצום, המתפרש על כ-113 אלף מטרים רבועים, המשתרעים על פני 1,575 חדרים. בית העירייה, גם היום משמש כמשרדיו של ראש עיריית וינה, והוא ללא ספק אחד מסמלי העיר.
בית העירייה שוכן אל מול כיכר העירייה (Rathaus Square), המהווה את אחת האטרקציות הנהדרות בעיר, לאורך כל השנה. בימי הקיץ מתקיימים בכיכר פסטיבלים מצוינים והקרנות סרטים המוניות. בחודשי החורף המוקדמים, עד סוף חודש דצמבר מתרחש בכיכר אחד משווקי חג המולד הגדולים והמובילים בכל אירופה, המושך אליו מאות אלפי מבקרים מכל העולם. לאחר מכן, בחודשי החורף המתקדמים, נבנה בכיכר משטח החלקה על הקרח עצום בגודלו, כ-7,000 מטרים רבועים.
בית הפרלמנט (Parliament of Austria) האוסטרי גם נבנה לאורך הרינגשטראסה, בנייתו החלה בשנת 1873, ונמשכה כעשר שנים. עד לפני כמאה שנים המבנה שימש את האימפריה האוסטרו-הונגרית, וכיום שני בתי הפרלמנט האוסטרים שוכנים בו, המועצה הלאומית והמועצה הפדרלית.
הבניין היפהפה מייד יזכיר לכם ארכיטקטורה יוונית, ולא בכדי, האדריכל המוכשר תיאופיל האנסן תכנן את בנייתו בסגנון "התחייה היוונית", הוא גם יצר את המזרקה העצומה הניצבת בחזית המבנה, וממנה מתנשא פסלה של אלת החוכמה היוונית, הנישא לגובה של חמישה מטרים.
הוד והדר
ארמון הופרבורג (Hofburg), הממוקם גם הוא לאורך ה-"רינגשטראסה", בלב העיר העתיקה שימש בעברו כבית משכנם של בית הבסבורג, שליטי האימפריה הרומית הקדושה, או בשמה המאוחר "הרייך הראשון", וגם בית משכנם של האימפריה האוסטרו-הונגרית בימי החורף הקרים. כיום, ארמון הופרבורג המרשים משמש בתור משכנו של נשיא אוסטריה, ובו שלושה מוזיאונים המושכים מאות אלפי מבקרים מידי שנה.
ארמון הופרבורג הוא הזדמנות נהדרת להציץ לשגרת חיי היום-יום של בית הבסבורג, אחד מבתי המלוכה החשובים ביותר באירופה. בתקופת הקיץ שושלת הבסבורג שכנה בארמון שנברון (Schloss Schonbrunn) עד לסוף מלחמת העולם הראשונה. בניית הארמון החלה בשנת 1696, ובמשך מאה שנים התווספו חלקים ועיצובים נוספים על-ידי קיסרים שונים. הארמון ממוקם בליבו של יער שנברון, מעוצב בסגנון הבארוק המהודר, גודלו עצום וחשיבותו אף עוד יותר.
ארמון שנברון פירושו בגרמנית "טירת המעיין היפה" והוא מוקף בגנים נפלאים ומטופחים להפליא, שהם עצמם מעין מבוך שיחים וגן בוטני יפהפה. מתחם הארמון הינו עצום והוא כולל בתוכו גן חיות שנוסד בשנת 1752, מוזיאון כרכרות ושדרת עמודים בעלי קשתות מעוצבת בסגנון נאו-קלאסי, המתחם כולו מלווה באווירה מלכותית, והוא הוכרז כאתר מורשת עולמית על-ידי אונסק"ו.
רובע המוזיאונים
כבר נאמר שוינה היא בירת התרבות והאמנות, וכיאה לעיר שכזו, יש בה שפע מוזיאונים מרתקים, אחד המוזיאונים החשובים והמוכרים בעיר ובאירופה כולה הוא המוזיאון לתולדות האמנות (Kunsthistorisches Museum). כבר בהגיעכם אל המבנה היפהפה בו שוכן המוזיאון, תבחינו באמנות עתיקה משובחת, המבנה עוצב בסגנון הנאו-רנסנס כשמעליו בולטת כיפה עצומה. המוזיאון נחנך בשנת 1891, והוא ממוקם בכיכר מריה תרזה, בסמוך לארמון הופרבורג. שם נמצא רובע המוזיאונים, קומפלקס עצום המיועד כולו לאמנות ותרבות.
במוזיאון לתולדות האמנות ישנם אוספים נדירים, הכוללים עתיקות ויצירות אמנות מן העת העתיקה ועד המאה ה-18. המוזיאון חולק לחמישה אגפים: אגף המזרח הקרוב ומצרים העתיקה, אגף הפיסול וכלים אמנותיים, אגף המטבעות, אגף עתיקות מיוון ורומי ואגף הציורים המרכזי הכוללת אוספים מדהימים של ציירים איטלקיים כמו: טיציאן, רפאל, קרוואג'יו ועוד גדולים רבים אחרים. בנוסף לתערוכות הקבועות, ישנן תערוכות זמניות מרתקות.
מוזיאון מרתק נוסף ברובע הוא מוזיאון ההיסטוריה של הטבע (Naturhistorisches Museum), ביקור ייחודי לחובבי טבע. בניין המוזיאון לא במקרה דומה מאוד למבנה של המוזיאון לתולדות האמנות, שני מוזיאונים אלו מכונים "התאומים". אדריכלי העל קארל פרייהר וגוטפריד סמפר עיצבו את שני המבנים בין השנים 1872-1891 בסגנון המרהיב, הנאו-רנסנס.
מוזיאון ההיסטוריה של הטבע הוא מהגדולים מסוגו בכל רחבי אירופה, וללא ספק אחד היפים בעולם. המוזיאון העצום כולל 39 אולמות תצוגה, ובהם למעלה מ-20 מיליון פריטים, פוחלצים נדירים של חיות, מטאוריטים, מאובנים ואפילו דינוזארים ענקיים. המוזיאון כשמו כן הוא, מוקדש כולו לטבע.
הצטרפו אלינו לחגיגת סוף השנה בעיר הקסומה, נעמיק את ההיכרות עם העיר, ונצפה באירועים מרגשים כמו בלט "מפצח האגוזים", מחזמר "גבירתי הנאווה" וקונצרט סוף השנה בוינה. בהשתתפותם של המתאם האמנותי של האופרה הישראלית מיכאל אייזנשטדט וזמרת הסופרן גוני כנעני.
במהלך המסע נתארח במלון InterContinental Wien Hotel *5 – מלון אינטרקונטיננטל וינה ממוקם בלב העיר ופונה ל-שטאדטפארק המלון נמצא בסמוך לכל אתרי התיירות של העיר ובמרחק צעדים ספורים בלבד מתחנת הרכבת התחתית שטאדטפארק. כל חדרי האירוח של המלון כוללים טכנולוגיה חדישה, לרבות טלוויזיה בעלת מסך שטוח, גישה חופשית לאינטרנט אלחוטי וטלוויזיה דיגיטלית. המלון כולל 11 קומות ללא עישון.