אלבניה, המכונה "ארץ הנשרים" שוכנת בדרום-מזרח אירופה. המדינה הבלקנית נאלצה להתמודד עם משטר נוקשה לאורך השנים, ובחשיפה כמעט אפסית לעולם המערבי, אך זהו חלק גדול מקסמה כיום. ארץ הנשרים היא מדינה קטנה וייחודית, המתאפיינת בנופים הרריים סוחפים, ערים עתיקות, מצודות מרשימות ואגמים צלולים להפליא. זה הזמן להכיר את המדינה היפהפייה הזו.

אלבניה, ארץ הנשרים
היסטוריה מטלטלת
חבל הארץ המופלא חווה מלחמות וטלטלות רבות, עמים רבים כבשו את המדינה הקטנה והשאירו את חותמם בה. במאה ה-2 לפנה"ס נכבשה אלבניה על-ידי הרומאים, שהיו הראשונים שהותירו את חותמם, ובמרוצת השנים גם הביזנטים, הנורמנים, הוונציאנים והסלאבים.
בשנת 1479 נכבשה המדינה על-ידי האימפריה העות'מאנית, ושליטתם במדינה תחת בידוד כמעט מוחלט במשך 500 שנה הובילה לכך שמרבית האלבנים התאסלמו. ובמהלך המאה ה-19 החלו האלבנים לדרוש את זכיותיהם, אך העות'מאנים סירבו לתת יותר ממה שקיבלו, וזה מה שעורר מרד גדול מצד האלבנים, ולאחר שנתיים קשות הוקמה ממשלה זמנית במדינה.
בשנת 1912, במהלך מלחמת הבלקן הראשונה, מדינות רבות נוספות ביקשו להשתלט על המדינה, שהייתה דאז בידי העותמאנים. סרביה פלשה לגבולותיה וכבשה שטחים רבים, במקביל מונטנגרו ויוון הטילו מצור על חלקים אחרים במדינה. אך ב28 בנובמבר 1912 הכריזו האלבנים על עצמאותם, ועל ניטרליות במלחמה בין מדינות הבלקן לעות'מאנים. האלבנים נאלצו לשתף פעולה עם העות'מאנים על מנת לשחרר את שטחיהם משאר מדינות הבלקן, ושנה לאחר מכן ב30 במאי נחתם הסכם לונדון, ואלבניה קיבלה את עצמאותה.
שנתיים לאחר מכן בפרוץ מלחמת העולם השנייה, מנהיגים רבים קמו באלבניה וכבשו את שטחיה בשנית. ב1925 קם מנהיג הפרטיזנים, הקומוניסט אנוור הוג'ה והנהיג משטר קומוניסטי רודני נוקשה ביותר. מחשש לפלישה הורה על בנייתם של כ-700 אלף בונקרים ברחבי המדינה. הוג'ה ששלט במדינה למעלה מ-40 שנים, מת בשנת 1985, ולאחר מותו הואצו צעדים לפיתוח אלבניה.
אלבניה מרימה ראש
לאחר מלחמות רבות, אלבניה נמצאת כרגע בדרך אל הפסגה, מתרוממת מההריסות והמשטר הנוקשה שעברה ויוצאת אל העולם המערבי. שינוי תדמית זה בא לידי ביטוי בערים מרכזיות בעיר.
טירנה (Tirana) היא בירת אלבניה והעיר הגדולה ביותר בה, השוכנת גדות נהר האיסם. טירנה נוסדה על-ידי העות'מאנים במאה ה-17, אך הפכה לבירתה רק ב1920. במבט ראשון טירנה נראית כערבוביה סגנונית – מבנים שונים מאד המייצגים את כובשי אלבניה החל ממבנים עות'מאנים דרך מבנים איטלקיים, שרידים מכוערים מהתקופה הקומוניסטית ועד לתחילת בנייה של מבנים מודרניים.
הכיכר המרכזית בעיר נקראת על שמו של סקאנדרבאג, הגיבור ההיסטורי שהביס את העות'מאנים. סביב הכיכר ישנם מבנים היסטוריים חשובים ביניהם מסגד אטהם ביי (Et'hem Bey Mosque), המסגד היחידי שהתיר הוג'ה להשאירו. בניית המסגד החלה בשנת 1789 והסתיימה רק כ-34 שנים לאחר מכן. עוד אתר חשוב השוכן בכיכר המרכזית הוא המוזיאון ההיסטורי הלאומי, שתצוגותיו מרתקות מהעבר הרחוק ועד לתקופת הוג’ה.

כיכר סקנדרבג, טירנה
בראט, אפולוניה וולורה
בראט (Berat) היא אחת הערים היפות והעתיקות ביותר באלבניה. השוכנת במרכז המדינה, בסביבה הררית. בראט ידועה "כעיר אלף החלונות" בזכות הארכיטקטורה המרשימה בה. לבראט ישנה עיר עתיקה מרהיבה בעלת סמטאות ציוריות, העיר העתיקה שוכנת על צוק מעל העיר, כאשר במרכזה מצודה מרהיבה הנבנתה במאה ב-4 לפנה"ס, והוכרזה כאתר מורשת עולמית על-ידי אונסק"ו. \
עוד מהאתרים המרכזיים בבראט הוא מוזיאון אונופרי, צייר האיקונות מהמאה ה-16. אונופורי נהג להשתמש בצבעים טבעיים שרקח, ובעיקר בצבע ורוד המכונה "ורוד אונופרי".
אפולוניה (Apollonia) הייתה עיר וקולוניה יוונית השוכנת לחופו של הים האדריאטי. אפולוניה הוקמה במאה ה-6 לפנה"ס ונקראה על שמו של אל השמש אפולו, כיום רק שרידיה של העיר מצויים בה. אחד המנזרים החשובים ביותר במדינה ובעיר העתיקה של אפולוניה הוא מנזר ארדניטסיה.
ולורה (Vlora) היא עיר הנמל בדרום המדינה השוכנת לחופי מפרץ מקסים בים האדריאטי, המזכיר את סן פרנסיסקו. ולורה בירת אלבניה הראשונה, ובה הוכרזה עצמאותה בשנת 1912.
לפרטים נוספים והרשמה למסע המרתק באלבניה לחץ >>